De stad St. Petersburg in het Amerikaanse Florida ligt aan de westkust ter hoogte van de stad Tampa. De stad heeft ruim 250.000 inwoners. Met een gemiddelde van 361 zonnige dagen per jaar heeft de stad de bijnaam ‘The Sunshine City’ Behalve voor het prachtige weer is St Petersburg ook door zijn musea de moeite waard om te bezoeken.

Salvadore Dali Museum

Het bekendste museum is wel het ‘Salvadore Dali museum’. De collectie van deze Spaanse schilder is gebaseerd op de privécollectie van de kunstverzamelaars Reynold en Eleanor Morse. Hier vindt je meer dan 2000 objecten waaronder 96 olieverfschilderijen. De collectie heeft na het Dali Museum in het Spaanse Figueras de grootste collectie kunst van deze fascinerende kunstenaar. Het ‘Museum of Fine Arts’ heeft duizenden objecten die 4500 kunstgeschiedenis laten zien. Hoogtepunten zijn wel schilderijen van Claude Monet, Paul Cézanne en Pierre-Auguste Renoir, de beeldentuin, de Steuben glas galerij en een grote collectie van het werk van beroemde fotografen.

Meer musea

Misschien verrassend is ‘The Florida Holocaust Museum’, gesticht door de Duitse joden Walter and Edith Lobenberg, die tijdens de tweede wereldoorlog naar Amerika zijn gevlucht. De permanente collectie is gebaseerd op History, Heritage, and Hope: Geschiedenis, Nagedachtenis en Hoop. Het verteld het verhaal van het antisemitisme en de vervolging van de joden tijdens de tweede wereldoorlog. Maar ook latere genociden in andere landen worden belicht. Het ‘Great Explorations Children’s Museum’ is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en laat ze spelenderwijs onderwerpen beleven die zijn gebaseerd op de thema’s geluid, kijken en aanraken. Het is een interactief museum waarin de kinderen al spelend allerlei zaken zullen ontdekken en leren.

Het ‘Florida International Museum’ laat de bezoeker genieten van wisselende internationale tentoonstellingen over historische gebeurtenissen. Denk hierbij onder anderen aan “De schatten van de Tsaar’, ‘Hoogtepunten uit het oude Egypte’, ‘Alexander de Grote’ of ‘The Titanic’. The State Museum of the History of St. Peterburg heeft een gelijknamig museum in de bekende Russische stad. Dit museum laat de geschiedenis van het Amerikaanse St Petersburg zien in al zijn facetten. Wisselende exposities belichten regelmatig specifieke aspecten van deze stad.