De Brooklyn Bridge in New York City vormt de bovengrondse verbinding van Brooklyn naar Lower Manhattan. De brug overspant de East River en heeft een lengte van bijna twee kilometer. De verwezenlijking van de Brooklyn Bridge was in de 19e eeuw een technisch hoogstandje. Het is in feite nog steeds een van de bekendste monumenten van New York. Geruime tijd was het de langste hangbrug ter wereld.

Geschiedenis

De brug werd gebouwd tussen 1869 en 1883 op initiatief van de van origine Duitse emigrant, ingenieur John Roebling. Voor zijn emigratie uit Duitsland bouwde hij bruggen en wegen voor de Pruisische overheid. Ze wordt rechtgehouden door een netwerk van zware stalen kabels die opgehangen zijn in een tweetal monumentale torens. Deze torens zijn beide vierentachtig meter hoog en bestaan uit twee gotische bogen. De afstand tussen beide torens bedraagt bijna een halve kilometer. In de tijd van de bouw behoorden ze tot enkele van de hoogste bouwwerken van New York. John Roebling overleefde de bouw niet: hij kwam om het leven bij een bedrijfsongeval. Het bouwproject werd voortgezet door zijn zoon, Washington Roebling. Bij het werk aan de torens werd deze geveld door de duikersziekte en uiteindelijk werd het project voltooid door zijn echtgenote. Op het moment van de opening van de brug lag Washington Roebling op zijn sterfbed. In 1964 kreeg de Brooklyn Bridge de status nationaal monument.

Het prachtige uitzicht

Veel bewoners van Brooklyn en Manhattan maken dagelijks gebruik van de Brooklyn Bridge. Het door Nederlandse kolonisten gestichte Brooklyn is een van de vijf Boroughs van New York na annexatie bij New York in 1898. Het is naast de subway de snelste manier om het bruisende Manhattan te bereiken. Het is fantastisch om te voet de East River over te steken via de brug. Dankzij een verhoogd voetpad kunnen voetgangers, maar ook joggers, rolschaatsers en andere recreanten, genieten van een prachtig uitzicht op de majestueuze torens op de brug en op de skyline van Manhattan. Zij hebben daarbij geen last van het onder hen heen en weer razende autoverkeer. Een wandeling over de brug is sensationeel en beslist een aanrader!