Wie New York City bezoekt heeft niet zelden een aantal culturele attracties op het verlanglijstje staan. Soms is dat een show of musical op Broadway in een van de vele theaters die zich bevinden op en rond Times Square in Manhattan, het kloppend hart van The Big Apple, maar ook wel een toneel- of dansvoorstelling in een van de kleinere off Broadway theaters. Zeker is dat vrijwel iedere toerist wel een of meerdere musea bekijkt tijdens zijn of haar verblijf in de stad.

De veelzijdigheid van New York

Zoals iedere metropool biedt New York City een keur aan musea: grote, wereldberoemde, maar ook minder bekende en galeries. Het grootst is het Metropolitan Museum of Art (MET) op Fifth Avenue bij 82nd Street met aan de achterzijde zicht op Central Park. Het herbergt een gigantische collectie oude en moderne kunst. Wie meer gericht is op alleen moderne kunst moet beslist naar het eveneens op Fifth Avenue gelegen Guggenheim Museum. Het in 1959 door Frank Lloyd Wright gebouwde gebouw is qua architectuur al een bezoek waard. Het heeft geen verdiepingen, maar bestaat uit een grote naar boven oplopende spiraal. Evenals het Museum of Modern Art (MoMa) op W53rd Street biedt het naast een vaste collectie ook verrassende tijdelijke exposities hedendaagse kunst. Werk van typisch Amerikaanse kunstenaars als Jeff Koons laat het Whitney Museum zien in de nieuwe behuizing tussen de River Hudson en High Lane in het Meatpacking District, zo’n dertig jaar terug nog een place not to be, maar nu hip en booming. Oude kunst biedt de Frick collection in het herenhuis van 19e eeuwse verzamelaar en staalmagnaat Frick. Natuurhistorische collecties en geschiedenis van Amerika’s autochtone bewoners, de Indianen, worden beide belicht in een eigen museum.

Wereldcollectie Egyptische kunst

Een museum dat net over de Brooklyn Bridge buiten Manhattan ligt, maar dat je beslist niet mag missen, is het Brooklyn Museum. Het heeft een van de mooiste collecties Egyptische kunst ter wereld. Het is teveel om alle musea in NYC de revue te laten passeren. Ga de stad verkennen en bekijk dat wat op je pad komt. Geniet ervan, het is beslist de moeite waard!