New York staat wel bekend als ‘the city that never sleeps’. We denken dan vooral aan Manhattan, het kloppend hart van de Big Apple. Manhattan is het meest bezochte deel van New York waar zich het merendeel van de culturele attracties bevindt, maar waar ook de hele dag door sirenes loeien van ambulances, politie of het NYC Fire Department. Manhattan, waar iedere toerist zich direct thuis voelt, opgenomen wordt in de gemêleerde massa waaruit de bevolking bestaat: een smeltkroes der aarde. New York City is een stad om te bezoeken, om lief te hebben, om aan verslaafd te raken.

Fifty and Fifty

Op de hoek van de chique Fifth Avenue en de East 50th Street, door New Yorkers eenvoudigweg aangeduid als ‘Fifth and fifty’, staat de in neogotische stijl gebouwde St. Patrick’s Cathedral. Deze rooms-katholieke kathedraal is een van de grootste ter wereld, maar lijkt tussen de wolkenkrabbers nietig. Hij is gebouwd tussen 1858 en 1888. In dat jaar werden de twee spitse torens voltooid. Het kerkgebouw zelf was eerder klaar en in 1879 ingewijd. In 1901 werd de Lady Chapel aangebouwd, gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Tussen 1927 en 1931 werd het gebouw gerenoveerd. Bij die gelegenheid is een tweede orgel toegevoegd.

Binnenkomst

In de altijd rumoerige stad is de prachtige kathedraal een oase van rust. Na binnenkomst door een van de zware bronzen deuren aan de voorzijde, lijken de stadsgeluiden volledig te verstommen. Men bevindt zich in een verstilde gewijde ruimte, waar toeristen op bijna gedempte wijze rondlopen: men neemt de tijd voor een stiltemoment. Opmerkelijk is, dat de kerk tijdens de erediensten, bruiloften en begrafenissen gewoon bezocht kan worden. De zijbeuken blijven vrij toegankelijk, alleen het middenschip is dan verboden terrein. En voor wie van sensatie houdt: het is mogelijk dat je binnenvalt in een societybruiloft of uitvaart waarbij het niet ondenkbaar is dat de mafia betrokken is of dat het een celibrity betreft. Je bent tenslotte in New York City. Zeker is dat een bezoek aan St. Patricks Cathedral zeer de moeite waard is. De kerk is bereikbaar via metrostation Rockefeller Center.