Hemelsbreed op steenworp afstand van de plek waar de Brooklyn Bridge op Manhattan landt en Battery Park, de meest zuidelijke punt van het eiland, loopt Wall Street. Het is mogelijk de meest genoemde en tegelijkertijd ook de meest beroemde straat van New York City. Wall Street maakte aanvankelijk deel uit van de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam en ontleent zijn oorspronkelijke naam Waal of Wal Straat aan het feit dat na stichting van deze vestiging een wal werd opgeworpen als bescherming tegen Indianen, maar ook tegen kolonisten met een andere nationaliteit. Na de overdracht van Nieuw-Amsterdam aan de Britten werd de naam al snel Wall Street.

Trinity Church en meer

Het ‘dorpse’ karakter dat de straat ooit moet hebben gehad manifesteert zich in de Trinity Church – in de huidige vorm een uit 1846 daterende kerk in neo-gotische stijl en ooit het hoogste gebouw van New York – en de uit 1812 daterende in neo-Griekse stijl gebouwde Federal Hall. Eerder stond op deze plek een ander gebouw waar George Washington, eerste president van de Verenigde Staten de eed op de grondwet aflegde. Een standbeeld van Washington aan de voet van de trappartij herinnert aan deze gebeurtenis. De huidige Federal Hall doet dienst als museum over de eedaflegging en persvrijheid.

Geschiedenis

In 1817 vestigde de New York Stock Exchange zich in een enkele kamer op 40 Wallstreet. De NYSE bevindt zich nu op Broad Street in een monumentaal pand, in de directe omgeving van Wall Street. Onbekend was toen nog dat deze plek van hieruit zou uitgroeien tot het financiële hart van New York. In de laat negentiende, begin twintigste eeuw vestigden zich steeds meer financiële bedrijven op en rond Wall Street en werden steeds hogere gebouwen neergezet, waaronder diverse wolkenkrabbers. Door de compacte enorm hoge bebouwing en de beperkte breedte van Wall Street en omliggende straten is het er altijd donker. Het gebied wordt soms wel de ‘Canyons van New York’ genoemd. Overdag is het in het financiële district uitermate hectisch. Het is bereikbaar via drie metrostations op drie verschillende lijnen: twee op Wall Street en een op Broad Street.